A fekete áfonyában rejlő számos antioxidáns, hatóanyag már a kutatók figyelmét is felkeltette. Bizonyították, hogy a szervezet számára fokozott antioxidáns védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek közt a szív- és érrendszer tekintetében.

A fekete bogyós gyümölcs jótékony hatóanyag tartalma, serkenti a szervezet vérkeringést, erősíti a kapillárisokat, vagyis a hajszálereket.

 

A feketeáfonya flavonoid tartalma, erősíti az erek rugalmaságát, valamint megakadályozza, hogy a kalcium pakkok az érhálózatban lerakódjanak így megelőzhetővé válik az érelmeszesedés kialakulása.

Vérhígító hatása megakadályozza, hogy a vérlemezkék összetapadjanak és trombózis alakuljon ki.

A feketeáfonyában rejlő hatóanyagok elősegítik a megfelelő szívműködést, a szív- és érrendszeri rizikó faktorok megelőzését.

Antocianid tartalma miatt magas antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, amely megvédi a sejtjeinket a gyulladásoktól és segíti sejt regenerációt. Műtétek után is javasolt fogyasztani a rehabilitáció felgyorsítása érdekében.

A gyümölcs kivonata serkenti a mikrokeringést, valamint bizonyítást nyert, hogy csökkenti az érrendszer áteresztőképességét és javítja a vérkeringést, valamint az érrendszer rugalmasságát.

 

A rendszeresen fogyasztott, 480 mg. fekete áfonya kivonat nagy mértékben javította az alanyok mikrokeringését, továbbá az áramlást a hajszálerekben, ezáltal megszüntetve a vénás mikropangást a végtagokban.

 

Összeségében a fekete áfonya az egész testre kifejti hatását, illetve bebizonyosodott, hogy az idegrendszert érő oxidatív stresszel szembeni védelem a gyümölcs kivonatának a rendszeres fogyasztásával kivédhető.

 

Az antioxidáns alapú védőhatásokat szintén kimutatták a biológiai öregedés esetében is, illetve a neurodegeneratív betegségekkel szemben, valamint túlsúllyal szemben.

Mint már említettem a fekete áfonyában jelen vannak a gyümölcs és héj sötét színét adó antocianinok, flavonoidok és polifenolok.

 

Inzulin rezisztencia, cukorbetegség

A fekete áfonyát a természetgyógyászatban is használják a vércukorszint csökkentéséhez, valamint az inzulinrezisztencia vissza fordításában. A gyümölcs antocianidin hatása, a fekete berkenye mellett a leghatékonyabb vércukorcsökkentő vegyület, amely véd a cukorbetegség által előidézett neurológiai és keringési tünetek ellen is.

 

A fekete áfonyában előforduló flavonoidok jelentősen fokozzák a gyomorban a nyálkatermelődést, mely védőrétegként működik és megelőzi a fekély kialakulását. A gyomorfekély okozta panaszok sikerrel kezelhetőek az áfonya kivonatának rendszeres fogyasztásával.

 

A fekete áfonyában található antocianidek stabilizálják és megakadályozzák a szervezetben gyulladások kialakulását redukálják a gyulladásos folyamatokat előidéző alkotóelemek, mint pl. hisztamin, leukotrién, prosztaglandin szintéziseit.

 

Alkalmazása során fokozottan és rendkívül hatékonyan fejti ki a gyulladásgátló hatásait.

A fekete áfonyában lévő antocianidinek a gyulladásokra és cukorbetegség okozta szürkehályog és látásromlás megelőzésére és kezelésére is alkalmasak.

 

A fekete áfonyával kapcsolatos vizsgálatok egyre növekvő százaléka fókuszál a rákellenes hatásokra. Több különböző típusú rák esetén vizsgálták már a fekete áfonya fogyasztásának hatásait, mint a mellrák, vastagbélrák, nyelőcsőrák és vékonybélrák. Rendszeres fogyasztása a rák megelőzésben fontos szerepet tölthet be.